Blog Ήμουν και εγώ εκεί! Joomla!Day Greece
GreekEnglish (United Kingdom)

Ήμουν και εγώ εκεί! Joomla!Day Greece

Rate this item
(1 Vote)

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει το Joomla!, τι είναι όμως ακριβώς;

Joomla LogoΤο Joomla! είναι ένα δωρεάν σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System). Χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση περιεχομένου στον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web) και σε τοπικά δίκτυα - intranets. Είναι γραμμένο σε PHP και αποθηκεύει τα δεδομένα του σε βάση MySQL. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι οι σελίδες που εμφανίζει είναι δυναμικές, δηλαδή δημιουργούνται την στιγμή που ζητούνται.

Το Joomla! έχει και άλλες δυνατότητες εμφάνισης όπως η προσωρινή αποθήκευση σελίδας, RSS feeds, εκτυπώσιμες εκδόσεις των σελίδων, ειδήσεις, blogs, δημοσκοπήσεις, έρευνες, καθώς και πολύγλωσση υποστήριξη των εκδόσεών του.

Από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 March 2007 είχε πάνω από 21 εκατομμύρια download, ενώ στο επίσημο Joomla! Extension Directory υπάρχουν πάνω από 7,400 δωρεάν και εμπορικές πρόσθετες εφαρμογές οι οποίες προσαρμόζονται στο Joomla! Website σας.” Wikipedia

Joomla!Day Greece 28-29 Μαΐου 2011

Σαν εταιρεία χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά Joomla! και δε θα μπορούσαμε να λείψουμε από το πρώτο Joomla!Day που έγινε στην Ελλάδα. Η οργάνωση έγινε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες όλων. Ένα διήμερο με πάνω από 30 παρουσιάσεις και μάλιστα από κορυφαία άτομα τόσο της ξένης όσο και της ελληνικής κοινότητας του Joomla!. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η ελληνική κοινότητα έχει προσφέρει μερικά από τα κορυφαία extensions(επεκτάσεις) του Joomla! όπως το Κ2 (Φώτης Ευαγγέλου-JoomlaWorks) ή το ΑkeebaBackup (Νίκος Διονυσόπουλος). Το πρώτο έχει να κάνει με καλύτερη διαχείριση περιεχομένου και ενσωμάτωση υπηρεσιών blog και το άλλο πλήρες backup και αποκατάσταση του website σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Ακόμη, έχουμε και το Community Builder(Νίκος Αντιμησιάρης) που προσφέρει λειτουργίες ενός social network και όχι μόνο. Όλοι τους ήταν εκεί και μίλησαν στο Joomla!Day και μάλλον πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για την προσφορά τους στο Joomla! και γενικά στο Open Source λογισμικό.

Φυσικά η παρουσία, οι ομιλίες και τα workshops από σημαντικά άτομα της κοινότητας, όπως ο πρόεδρος της Open Source Matters Ryan Ozimek, o head developer του Virtuemart (κορυφαία λύση ηλ. Εμπορίου για Joomla!) Max Milbers και o head developer του Joomla! 1.5 – 1.6 και τώρα του Nooku Framework Johan Janssens, ανέβασαν τον πήχη ακόμα υψηλότερα.

Joomla!Day Greece WorkshopsΗ προσέλευση και τις δύο μέρες ήταν πολύ μεγάλη, γύρω στα 600 άτομα, και το κοινό αποτελούνταν από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή ιστοσελίδων μέχρι στελέχη εταιρειών που ασχολούνται αποκλειστικά με την πλατφόρμα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωριστούμε όλοι εμείς που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και να μοιραστούμε την αγάπη μας για το διαδίκτυο και τα websites.

Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο και κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος. Οι αίθουσες του Δαναού (1η (600 Θέσεις) και 2η(110 θέσεις)) προσέφεραν τα απαραίτητα έτσι ώστε να συμφωνήσουν όλοι ότι ήταν από τις καλύτερες διοργανώσεις. Με ήχο Dolby Digital και την μεγαλύτερη οθόνη ποτέ σε Joomla!Day εμβαδού 64 τ.μ. ο κόσμος δεν ήξερε τι να πρωτοπαρακολουθήσει αφού υπήρχαν παράλληλες παρουσιάσεις. Η αίθουσα 1 είχε κυρίως ομιλίες και παρουσιάσεις για όλο το κοινό ασχέτως εμπειρίας με το Joomla! Ενώ στην αίθουσα 2 όποιος είχε laptop μπορούσε να εργαστεί παράλληλα με τους ομιλητές που κάνανε Workshops, χωρίς αυτά να απευθύνεται αποκλειστικά σε developers.

Τι μάθαμε την πρώτη μέρα σε λίγες γραμμές:

 • Την αγάπη του Ryan Ozimek (“When I say Joomla! You Say Rocks!”) για το Open Source και το Joomla!
 • Πώς κάνουμε εγκατάσταση και αρχική παραμετροποίηση του Joomla! Από τον Νίκο Αντιμησιάρη (Community Builder)
 • Τον Νίκο Διονυσόπουλο (AkeebaBackUp) να παρουσιάζει Live το πιο δυνατό extension για αντίγραφα ασφαλείας. Ανέβασε μια ιστοσελίδα σε Joomla!, έκανε αντίγραφο ασφαλείας, την κατέστρεψε και την επανέφερε μέσα σε λίγα λεπτά με λίγα κλικ.
 • Τον Max Milbers να παρουσιάζει το VirtueMart 2, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δυνατό και διορθώνει κάποια λάθη τα οποία υπήρχαν κυρίως στην τιμολόγηση, καταφέρνοντας να γίνει ακόμα πιο εύχρηστο
 • Πώς δημιουργούμε Template για το Joomla! 1.5 από τον Μανώλη Μαρκατσέλα (JoomlaPlus) ο οποίος ξεκινώντας από μία λευκή σελίδα κατασκεύασε μία βασική δομή μιας ιστοσελίδας με μενού, εικόνες και περιεχόμενο
 • Ότι το νέο site της ΕΡΤ είναι Open Source και μάλιστα Joomla! (καιρός ήταν)
 • Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε template στο Virtuemart από τον Παναγιώτη Σιγκιρίδη ο οποίος άλλαζε live την εμφάνιση των προϊόντων
 • Σπάσαμε τους Μύθους του SEO μαζί με τον Theo van der Zee αναλύοντας όλα τα μυστικά για καλύτερα αποτελέσματα
 • Live παρουσίαση δημιουργίας template για κινητά από την Γιώτα Ζιάγκου. Πώς σκεφτόμαστε όταν σχεδιάζουμε για ένα κινητό. Τι κρατάμε από την βασική σελίδα, τι αλλάζουμε και πως.
 • Το μέλλον του Joomla! Με το Nooku FrameWork από τον Johan Janssens. Όλα θα γίνονται πιο εύκολα. Διαχείριση πολλαπλών Joomla! Εγκαταστάσεων, πιο εύκολη κατασκευή extension με δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης κομματιών τους ξανά και ξανά χωρίς κόπο και άλλα πολλά

Τι μάθαμε την δεύτερη μέρα σε λίγες γραμμές:

 • Ότι ο Ryan Ozimek ξυπνάει πολύ εύκολα (και εμάς)
 • Την δομή ενός module και ενός plugin από την κοινότητα της Θεσσαλονίκης (JoomlaFans.gr) οι οποίοι δημιούργησαν ένα module για το virtuemart από την αρχή
 • Ότι το API του 1.6 κάνει την ζωή σου πιο εύκολη σε σχέση με το API του 1.5 για κατασκευή ενός component από τον Νίκο Χαραλαμπίδη ο οποίος κατασκεύασε ένα Component
 • Ότι το K2 διαχειρίζεται καλύτερα το περιεχόμενο ενός Joomla! Website και πώς μπορείς να το φτάσεις στα άκρα αλλά να βρεις απλές λύσεις για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα από τους Φώτη Ευαγγέλου, Γιώτα Ζιάγκου & Chiara Aliotta.
 • Κανόνες Css για πιο όμορφο εμφανισιακό αποτέλεσμα από τον Μανώλη Μαρκατσέλα (JoomlaPlus)
 • Πώς μεταφράζουμε επεκτάσεις από τον Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη και πώς κάνουμε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες με το Joom!Fish
 • Ότι όποιος δεν έχει την έκδοση 3.2.7 του AkeebaBackUp πρέπει τώρα να την βάλει γιατί ο Νίκος Διονυσόπουλος έχει άγριες διαθέσεις και το πόσο ασφαλές είναι το Joomla!
 • Ότι το Nooku Framework θα μας αλλάξει την ζωή σε θέμα προγραμματισμού, με αρκετές αυτοματοποιήσεις, πολύ λιγότερες γραμμές κώδικα και χρόνο να πάμε στις Μπαχάμες όπως είπε και ο Johan ο οποίος κατασκεύασε ένα Component σε Nooku Framework πλήρως λειτουργικό χρησιμοποιώντας λίγες γραμμές κώδικα και επαναχρησιμοποιώντας κομμάτια από άλλα components
 • Ότι το Community Builder δεν έχει όρια και δεν σταματάει στην δημιουργία social network. Η απάντηση στην ερώτηση «για τι δεν κάνει;» ήταν «δεν ξέρω, δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα». Απίστευτο.

Το υλικό τον παρουσιάσεων είναι Open Source και μπορείτε να το βρείτε στο επίσημο site joomladay.gr και στα site των ομιλητών. Επίσης, μεγάλο φωτογραφικό υλικό όλο και ανεβαίνει, τα video από την αίθουσα 1 είναι σχεδόν έτοιμα, το μπλουζάκι είναι Open Source. Επισκεφτείτε το επίσημο site, κάντε like στο Facebook, ακολουθήστε στο Twitter.

Τέλος, να αναφέρουμε πως το event θα επαναληφθεί και του χρόνου και όλοι ελπίζουμε για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και όταν ποια γίνει θεσμός και γράφουμε το άρθρο για το 10 JoomlaDay Greece θα χαιρόμαστε που ήμασταν και εμείς εκεί: Στο Πρώτο JoomlaDay Greece.

Youtube Gan Web Internet Solutions

Watch us

on YouTube..

BlogSpot Gan Web Internet Solutions

Read us

on BlogSpot..

LinkedIn Gan Web Internet Solutions

Connect with us

on LinkedIn..

Google Plus Gan Web Internet Solutions

Circle us

on Google+..

Follow Us